Depressiya, stresli vəziyyətlər və yorğunluq qeyri-məhdud qida istehlakına və həddindən artıq yeməyə səbəb ola bilər. Bununla belə, təhlükəsizdirmi?
Medianews.az “İzvestiya”ya istinad edərək xəbər verir ki, Bu barədə diyetoloq Larisa Qabdulxakova danışıb.
“Mədənin həcmi hər kəs üçün fərqli olsa da, məhduddur. Mədə sadəcə bir anda çox qida həzm edə bilmir. Bunun üçün onun kifayət qədər fermentləri və mədə şirəsi yoxdur”, – ekspert izah edib.
Onun sözlərinə görə, buna görə də həddən artıq yemək ilk növbədə təhlükəlidir, çünki o, mədə-bağırsaq traktımızı həddən artıq yükləyir.
“Bu, mədə-bağırsaq traktında qidanın fermentasiyasına və durğunluğuna səbəb ola bilər. Hansı ki, nəticədə mədə-bağırsaq traktında iltihaba, öd kisəsinin pozulmasına, mədənin həddən artıq uzanmasına və böyüməsinə, çəki artımına və hətta onkologiyaya gətirib çıxarır. Həmçinin, həddindən artıq yemək tez-tez mədə yanmasına, mədədə narahatlıq, ağrı və şişkinliyə səbəb olur”, – Qabdulxakova qeyd edib.
İnsanları tez-tez maraqlandırır ki, eyni vaxtda nə qədər yemək yeyilə bilər və olmalıdır, deyə həkim bildirib.
Onun sözlərinə görə, hər şey yaşdan asılıdır. Orta hesabla, bir yetkin 300-400 ml-ə bərabər miqdarda yemək yeyə bilər. Bu vəziyyətdə, boşqabın 1/4 hissəsinin heyvan zülalı, qalan hissəsinin tərəvəz, göyərti, giləmeyvə, meyvə və dənli bitkilər olması arzu edilir.
Bitki qidasının miqdarı gündə 1 kq-a qədər ola bilər, mütəxəssis qeyd edib.
“Yeməklərin sayından danışsaq, qəlyanaltısız ikidən dördə qədər ola bilər. Yenə insanın vəzifələrindən və yaşından asılı olaraq yeməklərin sayı daha çox ola bilər. Həm də nəzərə almaq lazımdır ki, həddindən artıq yeməyin bəzən həm psixoloji, həm də genetik meyli var. Bu cür genetikaya malik insanlarda toxluq hissi dərhal yox, bir az sonra, təxminən 20 dəqiqə sonra yaranır və onlar artıq tox olduqlarını dərhal hiss etmirlər”, – deyə ekspert vurğulayıb.