Qlobal pendir bazarının 2024-2030 illər arasında davamlı artım göstərəcəyi gözlənilir və illik tərkibdə artım nisbəti (CAGR) təxminən 4.5% olacaq.
Fins.az xəbər verir ki, 2023-cü ildə bazarın həcmi təxminən 105.72 milyard ABŞ dolları olaraq qiymətləndirilib və 2030-cu ilə qədər 133 milyard dollar ətrafında bir qiymətləndirmə gözlənilir. Bu artım, xüsusilə Şimali Amerika, Avropa və Asiya kimi müxtəlif regionlarda pendirə olan tələbin artması və dairəvi məhsullara olan istehlakçı üstünlüyü ilə əlaqələndirilir.
Bazar, növlərə, məhsullara və mənbələrə görə seqmentləşdirilir; burada təbii və emal edilmiş pendirlər böyük paya sahibdir. Cheddar, mozzarella və feta kimi əsas məhsullar bazarı idarə edəcək, xüsusən bu pendirlərin qəlyanaltılar, fast food və hazır yeməklərdə geniş şəkildə istehlak edilməsi səbəbindən. Bundan əlavə, qablaşdırılmış və rahat yeməklərə olan tələbin artması pendirə olan tələbin yüksəlməsinə səbəb olur.
Coğrafi baxımdan, Şimali Amerika bazarın ən böyük payını tutur və ABŞ əsas istehlakçı olaraq qalır. Avropa, xüsusilə Fransa, İtaliya və Almaniya kimi pendirin əsas qida maddəsi olduğu ölkələrdə də güclü bir bazar olaraq qalır. Asiya-Sakit Okean regionunda, Çin və Hindistan kimi ölkələrdə pendirə olan marağın artması, dəyişən qida vərdişləri və urbanizasiya ilə əlaqələndirilir.
Bazarın genişlənməsinə baxmayaraq, xammal qiymətlərindəki qeyri-sabitlik və pendir istehlakının sağlamlıq üzərindəki potensial təsirləri kimi çətinliklər mövcuddur. Lakin məhsul yenilikləri və inkişaf etmiş emal texnologiyalarının inkişafı bu amilləri aradan qaldırmağa kömək edəcək və bazar artımını dəstəkləyəcək. Pendir bazarının perspektivi müsbət olaraq qalır, məhsul çeşidinin artması və inkişaf edən bazarlara investisiyaların gücləndirilməsi ilə dəstəklənir.