Qaynadılmış yumurta sağlamlıq faydalarına görə seçilir. Bununla belə, qabıqların soyulması zamanı yumurtalar bəzən qırıla bilər. Yumurtaları asanlıqla soymaq üçün bir çox praktik üsullar var. Bunlardan biri limonla qaynatma üsuludur.
Moderator.az xəbər verir ki, yumurta və limonun birlikdə qaynadılması yumurta qabığının daha asan soyulmasına kömək edə bilər. Çünki limonun asidik xüsusiyyəti yumurta qabığındakı kalsium karbonatla reaksiyaya girərək qabığını yumşaldır.
Ancaq bu proses tək başına asan soyulmağa zəmanət vermir. Yumurta qaynadıqdan sonra soyudulursa, xüsusilə də soyuq suya qoyularsa, qabığın soyulması prosesi asanlaşdırıla bilər.
Soyuq su yumurtanın içindəki hava boşluğunu genişləndirir və qabığın ayrılmasını asanlaşdırır. Beləliklə, limon əlavə etmək çox vaxt qabığı asanlaşdıra bilər, lakin ən təsirli üsullardan biri qaynayan yumurtaları dərhal soyuq suya qoymaqdır.
Yumurtaları qaynadıqdan dərhal sonra soyuq suya qoymaq onların qabığının daha asan soyulmasına kömək edir. Yumurtaları təxminən 5-10 dəqiqə soyuq suda saxlasanız, içərisinin buxarlanmasını dayandırar və qabığının daha rahat çıxmasına şərait yaradarsınız.
Yumurtaların asanlıqla soyulması üçün başqa praktik üsullar da var. Bunları aşağıdakı kimi sıralamaq olar:
Suya bir az sirkə və ya duz əlavə etmək qabığın yumurtadan daha asan ayrılmasına kömək edə bilər. Sirkə qabığın kənarındakı kalsium karbonatı həll edərək qabığını soymağı asanlaşdırır. Duz qabığın içini daha az yapışdırır.
Yumurtaları soyuducudan çıxarıb qaynatmadan əvvəl bir müddət otaq temperaturunda saxlamaq onların qabıqlarının daha asan soyulmasına kömək edə bilər.
Qaynadılmış yumurtaları soyuq suya qoyduqdan sonra yumurtanın bütün səthinə yumşaq bir şəkildə vuraraq çatlasanız, qabığı daha asan soyulacaq. Bu üsulla qabıq daha hamar çıxır.
Qaynadılmış yumurtanı qaba qoyub bir neçə dəfə yumşaq silkələmək ağ hissənin qabıqdan ayrılmasına kömək edir. Bu proses qabığın soyulmasını asanlaşdırır.
Yumurtanı çox uzun müddət qaynatmamaq da vacibdir. Yumurtanı 9-12 dəqiqə qaynatmaq qabıqlanmağı sürətləndirir. Yumurtanı çox uzun müddət qaynatsanız, qabıq daha da sıxlaşa bilər.