RU

Türkiye, YPG’ye desteği NATO Zirvesi’ne taşıyacak! ‘Terör örgütleriyle ortaklıktan vazgeçin’

Türkiye, ABD ve İngiltere gibi bazı müttefiklerin terör örgütü PKK’nın Suriye kolu YPG’ye verdiği desteği NATO’nun Washington Zirvesi’ne taşıyarak, “Terör örgütleriyle çıkar temelli ortaklık ilişkisine girilmesinden vazgeçilmeli” çağrısında bulunacak.











AYDIN HASAN- NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi, bugün Washington’da başlayacak. 3 gün sürecek zirvenin ilk gününde, NATO’nun 75. yılı çerçevesinde anma programı düzenlenecek. NATO Zirvesi, ittifak üyesi 32 ülkenin Devlet ve Hükümet Başkanlarının yanısıra, Avustralya, Japonya, Güney Kore, Yeni Zelanda ve Ukrayna’nın Devlet ve Hükümet Başkanları ile AB Konseyi ve Komisyonu Başkanlarının katılımıyla yapılacak. Zirve kapsamında üç oturum düzenlenecek.Haberin Devamı
İlk oturum yalnızca NATO üyesi ülkelerin katılımıyla stratejik sorunlar hakkında gerçekleştirilecek. İttifakın caydırıcılık ve savunmasının tahkimi, NATO’nun Avrupa-Atlantik bölgesinin güvenliğindeki asli rolünün muhafazası, Ukrayna’daki savaşta son durum, terörizmle mücadelede NATO’nun rolünün güçlendirilmesi, ortaklarla ilişkiler, güneyden gelen tehditler, sınamalar ve fırsatlar ele alınacak.
Zirvenin ikinci oturumu, İttifakın Asya- Pasifik bölgesindeki Ortaklarının (Avustralya, Japonya, Güney Kore ve Yeni Zelanda) Liderleri ile AB Konseyi ve Komisyonu Başkanlarının katılımıyla icra edilecek. Son oturum ise Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’nin katılımı ile NATO-Ukrayna Konseyi formatında yapılacak.Haberin Devamı
TÜRKİYE’NİN İKİ ÖNCELİĞİ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, zirve marjında ikili görüşmelerde de bulunacak. Erdoğan’ın heyetinde, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ile Dışişleri Bakanı Hakan Fidan da yer alıyor.






Terör örgütü PKK/YPG, Suriyelilerin yılda 2,5 milyar dolarlık petrolünü gasbediyor
Zirvede, Türkiye’nin vereceği mesajlar özetle şöyle aktarılıyor:
“İttifak ruhuna uygun şekilde müttefiklerin birbirlerine savunma sanayiinde yaptırım, kısıtlama ve engellemeler uygulamamaları gerekir. Müttefikler, Vilnius Zirvesinde bu yolda verdikleri taahhüde riayet etmeli. Yaptırım, kısıtlama ve engellemeler, sadece bireysel olarak müttefiklerin ulusal savunma kapasitelerine değil, İttifakın mevcut uluslararası güvenlik ortamında genel olarak İttifakın caydırıcılık ve savunma gayretlerine ve kapasitesine de zarar veriyor. İttifaka yönelik iki ana tehditten biri olan terörizmle mücadele, NATO’nun caydırıcılık ve savunma yapılanmasıyla doğrudan bağlantılıdır. Bu kapsamda, terörizmle mücadele konusundaki uluslararası çabalara NATO’nun katkısının artması gerekir. Terör örgütleriyle çıkar temelli ortaklık ilişkisine girilmesinden vazgeçilmeli.”
PEZEŞKİYAN’I TEBRİK ETTİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan, İran’ın seçilmiş Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre görüşmede Türkiye ve İran ikili ilişkileri, bölgesel ve küresel konular ele alındı. Erdoğan görüşmede, Türkiye ve İran ilişkilerinin köklü geçmişinden aldığı güçle yeni dönemde de her alanda gelişmeye devam edeceğine inandığını belirtti. Ayrıca Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı seçilen Pezeşkiyan’ı seçim zaferinden ötürü tebrik ederken yeni görevinde başarılar diledi. -ANKARA MilliyetHaberin Devamı






FİDAN BÜYÜKELÇİLERİ KABUL ETTİ
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, dün ASEAN ülkelerinin Ankara Büyükelçilerini kabul etti. Fidan, Asya Pasifik bölgesinin küresel jeo-politikanın merkezinde bulunduğuna değinerek, ASEAN’ın bölgesel barış, refah ve istikrarın sağlanmasında önemli rol oynadığını ifade etti. Fidan, Türkiye’nin ASEAN ülkeleri ile savunma sanayii, ulaştırma ve eğitim-kültür alanlarında da yüksek işbirliği potansiyeli olduğunu kaydetti. Endonezya, Malezya, Tayland, Filipinler, Singapur, Bruney, Vietnam, Laos, Myanmar ve Kamboçya’nın üye olduğu ASEAN’da, Türkiye, Sektörel Diyalog Ortağı statüsünde.

Bütün xəbərləri reklamsız oxumaq üçün

Günlük ölkədə baş verən xəbərləri bizdən izlə.

Избранный
34
milliyet.com.tr

1Источники