Qarabaşaq yarması bir çox faydalı xüsusiyyətlərə malikdir, lakin onun haqqında çoxlu yanlış fikirlər də var.
Bu sözləri rusiyalı diyetoloq Yuliya Çexonina bildirib.
Doktor Peterlə söhbətində qarabaşaq yarması haqqında mifləri təkzib edib.
Qarabaşaq yarması, məşhur inancın əksinə olaraq, qanda dəmir çatışmazlığının öhdəsindən gəlməyə kömək etməyəcək. Məhsulun tərkibində dəmir var: cəmi 100 qram gündəlik tələbatın 37 faizini ehtiva edir, lakin o praktiki olaraq bitki mənbələrindən sorulmur", - deyə Çexonina deyib.
Çexonina, həmçinin qarabaşaq yarmasının diabeti sağaltmağa qadir olduğu fikrinə də münasibət bildirib: "Qarabaşaqın tərkibində insulinə həssaslığı artıran, diabetin inkişaf riskini azaldan D-chiro-inositol maddəsi var".
Diyetoloq onu da qeyd etdi ki, həm yaşıl, həm də qəhvəyi qarabaşaqın özünəməxsus üstünlükləri var.
"Çexoninanın dediyi kimi, yaşıl qarabaşaq yarması daha çox rutin saxlayır, bu da kapilyarları və qan damarlarını gücləndirməyə kömək edir, qəhvəyi qarabaşaq yarması isə PP vitamini ilə zəngindir. Bu vitamin dərini ultrabənövşəyi radiasiyaya məruz qalmaqdan qoruyur və yaş ləkələri riskini azaltmağa kömək edir", - deyə həkim fikirlərini yekunlaşdırıb.