AZ

Araşdırma: Şirniyyat depressiyaya səbəb ola bilər

Alimlər şirniyyatın həddindən artıq istehlakının depressiyaya səbəb ola biləcəyini aşkar ediblər. Xüsusilə işlənmiş şəkər təkcə diabet və ürək xəstəlikləri kimi fiziki xəstəliklərə deyil, həm də psixi sağlamlığa mənfi təsir göstərə bilər.

Turkustan.az xəbər verir ki, İngiltərədə aparılan yeni bir araşdırma, şirin dişləri olanların psixi sağlamlığının da təhlükə altında olduğunu ortaya qoydu.

Journal of Translational Medicine jurnalında nəşr olunan araşdırmada İngiltərə Biobankından alınan 180 min adamın sağlamlıq və qidalanma məlumatları araşdırılıb.

Tədqiqat qrupu süni intellektdən istifadə edərək iştirakçıları üç əsas qrupa ayırıb: daha çox meyvə və tərəvəz yeyənlər, hər cür qidadan istifadə edənlər və daha çox şəkərli qidalara üz tutanlar.

İştirakçıların qan nümunələri üzərində aparılan analizlərdə 2923 zülal və 168 metabolitin orqanizmə təsiri araşdırılıb. Zülallar infeksiyalarla mübarizədən əzələlərin rahatlamasına qədər bir çox həyati vəzifəni yerinə yetirərkən, metabolitlər həzm kimi proseslərdə əmələ gələn kiçik molekullara aiddir. Bu məlumatların işığında insanların bioloji sağlamlıq dəyərləri haqqında hərtərəfli bir şəkil əldə edildi.

Depressiya riski 31 faiz yüksəkdir

Nəticələrə görə, şəkərli qidalardan istifadə edənlərdə depressiya riski sağlam qidalananlara nisbətən 31 faiz daha yüksək olub. Bu qrupun diabet və ürək xəstəliyi riski də əhəmiyyətli dərəcədə yüksək idi. Bütün növ qidaları istehlak edən iştirakçıların sağlamlıq riskləri orta səviyyədə idi.

“İşlənmiş şəkər psixi sağlamlığa mənfi təsir göstərir”

Tədqiqatın rəhbəri Surrey Universitetinin professorudur. Nophar Geifman, tapıntıların xüsusilə işlənmiş şəkərin psixi sağlamlığa mənfi təsirlərini vurğuladığına diqqət çəkdi. "Emal edilmiş şəkər bir çox insanın qida rasionunda mühüm yer tutur. Bu nəticələr bir daha sübut edir ki, biz nə yediyimizə daha şüurlu olmalıyıq", - Geifman deyib.

Eltac Zülfüqaroğlu/Turkustan.az

Seçilən
56
8
turkustan.az

1Mənbələr