Dondurulmuş ətin boz rəngi mütləq xarab olma əlaməti deyil. Çox vaxt bunun səbəbi ətin oksigenlə əlaqəni itirməsi və piqment dəyişikliyi kimi qiymətləndirilir.
Moderator.az ətin boz rəngə çevrilməsinin mümkün səbəblərini təqdim edir
Ətin boz rəngə çevrilməsinə dair ümumi inanc budur ki, bu dəyişiklik ətin xarab olduğunu göstərir; Ancaq bu, həmişə dəyərsizləşmə əlaməti ola bilməz.
Ətin boz rəngi daha çox səthdəki miyoqlobin piqmentinin oksigenlə kifayət qədər təmasda olmaması nəticəsində yaranır. Boz tonlar ətin dadına və ya qida dəyərinə təsir göstərmir və ümumiyyətlə istehlak üçün təhlükə yaratmır.
Dondurulmuş ətin boz rəngə çevrilməsinin səbəbləri...
Oksigen çatışmazlığı:
Ətə təzə və qırmızı rəng verən mioqlobin adlı zülal oksigenlə təmasda olduqda parlaq qırmızı rəngə çevrilir. Bununla belə, vakuum qablaşdırma və ya dondurma kimi üsullarla oksigen kəsildikdə, miyoqlobinin strukturu dəyişir və ət boz və ya qəhvəyi rəngə çevrilə bilər.
Buz Yanması:
Düzgün olmayan şəkildə dondurulmuş və ya uzun müddət donmuş ətdə buz kristalları əmələ gəlir. Bu, ətin su itirməsinə və səthinin boz və ya qəhvəyi rəngə çevrilməsinə səbəb olur. Buz yanması ətin keyfiyyətinə və dadına təsir edə bilər, lakin onun istehlakı birbaşa zərərli deyil.
Uzun müddətli saxlama:
Dondurulmuş qidalar müəyyən müddətdən sonra rəngini dəyişir. Ət nə qədər uzun müddət dondurulmuş qalsa, səthi zülalların oksidləşməsi bir o qədər çox olur, nəticədə boz tonlar yaranır. Bu, xüsusilə dondurucuda düzgün saxlama şəraiti təmin edilmədikdə daha tez-tez müşahidə olunur.
Ətin boz rəngi nə vaxt təhlükəlidir?
Əridikdə turş və ya çürük qoxu gəlməsi, yapışqan və ya selikli təbəqənin əmələ gəlməsi, dondurucuda uzun müddət (6 aydan çox) saxlanması və ya otaq temperaturunda səhv əriməsi ətin sağlamlığa zərərli ola biləcəyindən xəbər verir.
Xüsusilə pis qoxu və qəribə tekstura bakteriya artımının əlamətləri ola biləcəyi üçün belə hallarda istehlakdan qaçınılmalıdır. Qidalanma dəyəri azalsa belə, buzun yanması birbaşa təhlükə yaratmır, lakin dad itkisinə səbəb ola bilər. Ətin təhlükəsiz istehlak edilməsi üçün düzgün saxlama və ərimə üsullarına riayət edilməlidir.