Adi süfrə duzu
Onun digər adı kulinariya duzudur. Bu, istənilən mətbəxdə tapılan ən çox yayılmış duz növüdür.
Bir qayda olaraq incə və iri üyüdülmüş duz ayrılır. Hər ikisi yeməklər üçün istifadə olunur. Lakin böyük olanı ən çox konserv və turşu üçün istifadə olunur: məhsulda daha yavaş həll olunur və ona daha yaxşı hopur.
İncə üyüdülmüş süfrə duzu tez həll olunur, buna görə də salat kimi bişirilməyən yeməklər üçün əladır.
Yodlaşdırılmış duz
Bu, tərkibində yod olan duzların əlavə olunduğu duzdur. İnsanlarda yod çatışmazlığını aradan qaldırmaq üçün belə bir fikrə gəliblər.
Çox vaxt bu duz adi qida duzundan hazırlanır. Dadı və ətri adətən adi duzdan fərqlənmir, baxmayaraq ki, bəzi insanlar yodun qoxusunu hiss etdiklərini deyirlər.
Bütün yeməklər üçün uyğundur, ancaq çoxları konservlər üçün istifadə etmir. Həmişə olduğu kimi, fikirlər bölünür: bəziləri bunun hazırlıqların dadını təhrif etdiyinə, məhsulları daha boş hala gətirdiyinə və hətta fermentasiya prosesini yavaşlatdığına inanır, digərləri bunların heç birini hiss etmir. Beləliklə, qışa hazırlıq üçün yodlaşdırılmış duzdan istifadə edib-etməmək sizə bağlıdır. Bunu həmişə öz təcrübənizdən yoxlaya bilərsiniz.
Dəniz duzu
Pakistanın duz mədənlərində, Himalay dağlarının ətəklərində hasil edilir. Bu duz gözəl çəhrayı rəngini dəmir oksidindən alır.
Müxtəlif yeməklərə əlavə edilə bilər. Bu duzun böyük kristalları hətta bəzək kimi istifadə olunur. Çəhrayı duzun dadı adi duzdan fərqlənmir, baxmayaraq ki, bəzi insanlar onu daha az duzlu hesab edirlər.
Himalay qara duzu
Digər adı qala namakdır. Himalay dağlarının ətəyində minalanır. Qara adlansa da, rəngi daha çox tünd tünd qırmızıdır. Fırında uzun sürən atəşdən sonra lap qızarır.
Qara duzun əsas xüsusiyyəti onun qeyri-adi ətri və dadıdır. O, qaynadılmış yumurtanın (və bəziləri üçün hətta çürük yumurtaların) qoxusunu xatırladan hidrogen sulfid qoxusu verir. Dadında isə torpaq notları aşkar edə bilərsiniz.
Kala namak hind mətbəxində və veganlar arasında xüsusilə qiymətləndirilir: o, yumurta əlavə etmədən yeməklərə xüsusi dad və qoxu verə bilər.
Hisli duz
Bu duzu almaq üçün adi və ya dəniz duzu uzun müddət ağac yongalarında, məsələn, qızılağac, alma ağacı, ardıc üzərində hisə verilir. Bu, ona zəngin, hisli dad verir. Fərqli ağaclar müxtəlif dad və qoxu çalarları bəxş edir.
Hisli duz ləzzətlə zənginləşdirmək istədiyiniz, lakin od və ya qril istifadə edilməyən yeməklər üçün idealdır: ət, balıq, kartof.
Adıgey duzu
Bu, Qafqaz mətbəxində tez-tez istifadə edilən ədviyyatlı duz növüdür. Tələb olunan maddələr duz və sarımsaqdır. Bəzən bu duza keşniş, qara və qırmızı bibər, qurudulmuş şüyüd və digər otlar da əlavə olunur.
Xüsusilə müxtəlif ət yeməkləri, o cümlədən marinadlar üçün uyğundur, həm də tərəvəz və balıq üçün yaxşıdır. Bəzən konservlər üçün də istifadə olunur.
Svan duzu
Bu, Svaneti bölgəsindən gələn ənənəvi gürcü ədviyyatının adıdır. Kompozisiya fərqli ola bilər. Lakin, bir qayda olaraq, tərkibi süfrə duzu, sarımsaq, keşniş, şüyüd toxumu, utsxo-suneli, qırmızı bibər və İmereti zəfəranıdır.
Svan duzu şorba, ət, tərəvəz və balıq yeməklərinə, salatlara və qış hazırlıqlarına əlavə edilir.
İtalyan duzu
Bu, duzdan və ənənəvi italyan otlarından - qurudulmuş reyhan, oregano, kəklikotu, rozmarin və ya başqalarından ibarət olduğu üçün belə adlanır. Ona bəzən doğranmış qurudulmuş pomidor da əlavə edirlər.
Balıq, makaron, pizza, tərəvəz, əsas yeməklər və salatlar üçün uyğundur.
Sarımsaq duzu
Duz və qurudulmuş sarımsaqdan hazırlanır. Buna görə də, sarımsaq dadının uyğun olduğu hər yerə əlavə edə bilərsiniz.
Limon duzu
Duz və qurudulmuş və əzilmiş limon qabığından ibarətdir. Bu ədviyyat balıq, dəniz məhsulları və salatlar üçün mükəmməldir. Sitrus meyvələrinə təravət və ətir əlavə edir.
Nar duzu
Duz və əzilmiş nardan hazırlanır. Tez-tez sumaq əlavə edilir ki, bu da parlaq rəng və turş dad verir. Bəzən sarımsaq və paprika da əlavə edir.
Ət yeməkləri, şiş kabab, plov üçün ən uyğundur. Təcrübə edib tərəvəz və balıqlara əlavə edə bilərsiniz.
Qoz duzu
Duz, üyüdülmüş qoz və digər ədviyyatlardan ibarətdir. Tərkibində tsxo-suneli, zərdaçal, sarımsaq və ya bibər ola bilər.
Qozlu dadı var, buna görə də toyuq, balıq və dəniz məhsulları ilə mükəmməl uyğunlaşır.
Nubar Süleymanova, “İki sahil”