Kəsmik faydalı və zülal, kalsium kimi qidalandırıcı maddələrlə zəngindir. Lakin bəzi insanlar üçün bu qidanın istehlakı məhdudlaşdırılmalı və ya tamamilə dayandırılmalıdır.
Day.Az xəbər verir ki, Milli.Az kəsmik yeməməsi tövsiyə olunan insanları təqdim edir:
Laktaza çatışmazlığı və ya süd məhsullarına qarşı allergiyası olanlar
Kəsmik süd məhsulu olduğu üçün laktaza fermenti çatışmazlığı olan insanlarda həzm problemlərinə (qaz, şişkinlik, ishal) səbəb ola bilər.
Süd məhsullarına allergiyası olanlar isə bu qidanı tamamilə rasiondan çıxarmalıdır.
Böyrək xəstəlikləri olanlar
Kəsmikdəki yüksək zülal miqdarı bəzi böyrək xəstəlikləri olan insanlara mənfi təsir edə bilər, çünki böyrəklər artıq zülalı parçalamaqda çətinlik çəkə bilər.
Ürik turşusu yüksək olanlar (podaqra)
Kəsmikdə bəzi heyvani zülal növləri var ki, bunlar ürik turşusunun səviyyəsini artıra bilər və podaqra simptomlarını şiddətləndirə bilər.
Duzlu və ya yağlı kəsmikdən uzaq durmalı olanlar
Yüksək təzyiq və ürək-damar xəstəlikləri olan insanlar duzlu kəsmikdən çəkinməlidirlər.
Piylənmə və ya xolesterol problemi olanlar isə yağlı kəsmikdən imtina etməlidirlər.
Mədə-bağırsaq problemləri olanlar
Mədə turşuluğu yüksək olan və ya xroniki qastritdən əziyyət çəkən insanlar üçün bəzi növ kəsmiklər mədəyə ağırlıq verə bilər.
Süni qatqılar və ya dadlandırıcılar olan kəsmiklərə qarşı həssaslıq
Qida qatqılarına və ya süni dadlandırıcılara qarşı həssaslığı olanlar bəzi market kəsmiklərindən uzaq durmalıdır.
Hər hansı sağlamlıq probleminiz varsa və ya kəsmik istehlakından sonra narahatlıq hiss edirsinizsə, həkimlə məsləhətləşməyiniz məsləhətdir.