ABŞ və Çindən olan beynəlxalq arxeoloqlar qrupu təxminən 10 min il əvvəl hazırlanmış düyü pivəsinin mövcudluğuna dair sübutlar aşkar ediblər. Tapıntı Çinin Zhejiang əyalətindəki Şanşan qazıntı sahəsində edilib.
NOCOMMENT.az xəbər verir ki, tədqiqat Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) elmi jurnalında dərc olunub.
Komanda fraqmentlərin daxili səthlərindən nişasta qranullarının və göbələklərin (fitolitlərin) mikrofosillərini tədqiq edərək, 12 keramika parçasını təhlil edib.
Təhlil dulusçuluq məmulatlarının üzərində əhəmiyyətli dərəcədə əhliləşdirilmiş düyü fitolitlərinin olduğunu aşkarlayıb.
Alimlər saxsı qabların, o cümlədən düyü, darı, palamut və digər bitki materiallarının qalıqlarında müxtəlif nişasta qranulları aşkar ediblər. Fitolitlərin çoxunda fermentasiya prosesləri üçün xarakterik olan fermentativ parçalanma və jelatinləşmə əlamətləri müşahidə edilmişdir.
Bundan əlavə, tədqiqatda bol göbələk elementləri, o cümlədən Monascus kif və maya hüceyrələri aşkar edildi, bəziləri fermentasiya üçün xarakterik inkişaf mərhələlərini göstərib.
Bu göbələklər ənənəvi pivəbişirmə üsullarında istifadə edilən başlanğıc mədəniyyətlərlə sıx bağlıdır.
Tədqiqatın nəticələri göstərir ki, düyü əhliləşdirmənin ilkin mərhələlərində Şanşan ərazisinin sakinləri geniş əkinçilik strategiyalarından istifadə ediblər. Onlar həmçinin düyü əsaslı spirtli içkilər hazırlamaq üçün saxsı qablardan, xüsusən də sferik küplərdən istifadə edirdilər.
Erkən Şanşan mədəniyyətində bu pivə bişirmə texnologiyasının ortaya çıxması düyünün əhliləşdirilməsi və erkən Holosen dövrünün isti, rütubətli iqlimi ilə sıx bağlı idi.
Alimlər deyirlər ki, Şanşanda düyü spirtinin fermentasiyasına dair dəlil bütün Şərqi Asiyada bu texnologiyanın ən erkən məlum sübutu kimi görünür.