AZ

Üç stəkan qəhvə sizi diabet və insultdan qoruya bilər

Müntəzəm olaraq qəhvə istehlakı dünyada milyonlarla insan üçün səhər ritualı olmaqla yanaşı, həm də çoxsaylı elmi araşdırmaların mərkəzinə çevrilib.

Editor.az xəbər verir ki, Çin alimlərinin son məlumatları sübut edir ki, gündə üç stəkan qəhvə 2-ci tip diabet və insultun qarşısının alınmasında mühüm rol oynaya bilər. Pediatr, MAY Sənaye Ekspertiza Mərkəzinin üzvü Viktoriya Şurupova qəhvənin xəstəliklərin qarşısının alınmasına necə kömək etdiyini danışıb. “Tədqiqatda müntəzəm olaraq qəhvə içən 360 mindən çox iştirakçı iştirak edib. Pəhriz vərdişlərinə və tibbi araşdırmalara əsaslanaraq, elm adamları gündə 200-300 mq kofein (təxminən üç standart fincan qəhvə) içməyin diabet və insult riskinin azalması ilə birbaşa əlaqəli olduğunu aşkar etdilər. Bu kəşf müasir tibbin bu xəstəliklərin qlobal artımı fonunda sadə, əlçatan profilaktika üsullarının davamlı axtarışı kontekstində xüsusilə vacibdir”. Həkimin sözlərinə görə, qəhvə iltihabı azalda və damarların fəaliyyətini yaxşılaşdıra bilən xlorogen turşusu da daxil olmaqla zəngin antioksidant mənbəyidir. Bu antioksidanlar bədəndəki sərbəst radikalları zərərsizləşdirməyə kömək edir, bu da oksidləşdirici stressin qarşısını alır və daha sağlam qan dövranını təşviq edir.

“Kofein həmçinin qlükoza mübadiləsini yaxşılaşdırmağa, insulinə həssaslığı artırmağa və yeməkdən sonra qan şəkərinin səviyyəsini aşağı salmağa kömək edir. Bu, xüsusilə 2-ci tip diabetin qarşısının alınmasında və ya idarə olunmasında faydalı ola bilər”.

Bununla belə, qəhvə istehlakı orta səviyyədə olmalıdır. Həddindən artıq kofein istehlakı yuxusuzluq, artan narahatlıq və mümkün ürək ritm problemləri kimi yan təsirlərə səbəb ola bilər. Fərqli insanlar arasında əhəmiyyətli dərəcədə fərqlənə bilən fərdi kofein tolerantlığını da nəzərə almaq lazımdır: “Mövcud tədqiqatlar qəhvənin sağlamlığa təsiri ilə bağlı daha çox araşdırmaya ehtiyac olduğunu vurğulayır. Onun potensial faydalarını və risklərini daha yaxşı başa düşmək üçün müxtəlif populyasiyalarda müntəzəm qəhvə istehlakının uzunmüddətli təsirlərinin monitorinqini davam etdirmək vacibdir. Tədqiqatlar hazırda qəhvənin müsbət aspektlərini dəstəkləyir. Sağlamlığınızın fərdi xüsusiyyətlərini nəzərə almaq vacibdir. Müntəzəm olaraq qəhvə istehlakı nəticəsində sağlamlığınız pisləşirsə, xüsusilə də xroniki xəstəlikləriniz varsa, həkimə müraciət etmək tövsiyə olunur”.

//Gülnarə Abasova, Editor.az

phrase_var_article.chosen
24
editor.az

1phrase_var_article.sources