Diş həkimləri yeməkdən sonra təxminən 20 dəqiqə saqqız çeynəməyi məsləhət görür. Çox miqdarda tüpürcək istehsalını təşviq etdiyinə, ağızda turşuluğu azaltdığına və beləliklə dişləri diş çürüməsindən qoruduğuna inanılır.
Aztibb.az xəbər verir ki, bu barədə “İzvestiya” nəşrinə qastroenteroloq Yekaterina Kaşux məlumat verib.
Saqqızın başqa müsbət keyfiyyətləri də var. Saqqız çeynəmək dişlərin çürüməsinin qarşısını almaq və ağız qoxusunu aradan qaldırmaqla yanaşı, həzmə də müsbət təsir göstərir.
Həkim qeyd edir ki, acqarına saqqız çeynəməyin mədədə turşu əmələ gəlməsini artırır və qastrit əmələ gətirir.
Bəzi insanlar saqqızın mədə yanmasını və qastroezofageal reflü xəstəliyinin digər simptomlarını aradan qaldırmağa kömək edə biləcəyini görürlər. Həkim izah edib ki, bunun səbəbi çeynəmənin tüpürcək istehsalını stimullaşdırması ilə əlaqədar ola bilər ki, bu da özofaqusdan artıq turşunu mədəyə qaytarır və narahatlığı azaldır.
Ancaq saqqızın mədə yanması üçün faydaları haqqında etibarlı məlumat yoxdur. Tez-tez, əksinə, havanın udulmasına kömək edir və qaşınma və yanmağa səbəb olur.
Saqqızın başqa bir xüsusi təsiri qəlyanaltıları aradan qaldıraraq kalori qəbulunu azaltmaqdır. Ancaq bu, qeyri-sağlam qidalanma vərdişidir.