Aparılan araşdırmalar qazlı içkilərin, saqqızın və dondurmanın tərkibində olan süni dadlandırıcıların bağırsaqlara zərər verə biləcəyini ortaya qoyub.
AZXEBER.COM xarici mediaya istinadən xəbər verir ki, tədqiqatçıların fikrincə, xüsusilə yeni nəsil neotam adlı süni dadlandırıcının bağırsaq sindromunu və hətta sepsisi tezləşdirmə potensialına malik olduğu müəyyən edilib.
Mütəxəssislərin dediyinə görə, bu, tez-tez pəhriz və şəkərsiz qida və içkilərdə olan bu cür maddələrin yüksək səviyyədə istehlakının ciddi sağlamlıq problemlərinə səbəb ola biləcəyinə dair artan sübutları artırır.
Şəkərin dadını təqlid edən şəkər əvəzediciləri olan dadlandırıcılara daha sağlam və daha az kalorili yol olduğu düşünüldüyü üçün uzun müddətdir üstünlük verilir.
Lakin İngiltərədəki Anglia Ruskin Universitetinin araşdırması onun faydalı bakteriyalara zərər vermə potensialına malik olduğunu göstərib.
Hüceyrələr üzərində aparılan sınaqlar onların bağırsaq divarının bir hissəsini təşkil edən maneəni də qıra bildiyini və insanları ciddi sağlamlıq problemləri ilə üzləşə biləcəyini ortaya qoyub.
Gülay