Tərəvəz orqanizmi nəm saxlayır, bitki lifi, vitaminlər və antioksidantlarla təmin edir.
Xiyar rasionunuzu lif, vitamin və antioksidantlarla zənginləşdirərək, isti havalarda onları ideal qəlyanaltı edir.
Həkimlər hər gün xiyar yeməyi məsləhət görürlər və bunun çox yaxşı səbəbləri var.
Xiyarın yeddi faydalı xüsusiyyəti
1. Sümük sağlamlığının qorunması. Xiyar sümük toxumasını gücləndirmək üçün lazım olan K vitamini ilə zəngindir. Bir xiyar gündəlik K vitamini dəyərinin 40 faizini təmin edir.
2. Nəfəs təravətləndirici. Tərkibindəki fitokimyəvi maddələr və yüksək su tərkibi sayəsində xiyar ağzınızı təravətli saxlamağa və quruluğun səbəb olduğu pis qoxu ilə mübarizə aparmağa kömək edir.
3. Aşağı qan təzyiqi. 2017-ci ildə edilən bir araşdırma, hər gün xiyar suyu içən yüksək qan təzyiqi olan yaşlı insanların qan təzyiqlərini normallaşdıra bildiyini göstərib.
4. II tip diabet riskini azaldır. Xiyar aşağı qlisemik indeksə malikdir, bu da orqanizmi II tip diabetdən qorumağa kömək edir. Risk altında olan insanlara qırmızı ət və karbohidratlardan uzaq durmaq tövsiyə olunur.
5. Bədəni nəmləndirir. Xiyar xüsusilə isti mövsümdə bütün orqanizm sistemlərinin düzgün işləməsini təmin edərək su balansını qorumağa kömək edir.
6. Arıqlamağa kömək edir. Yüksək su tərkibi xiyarları doldurur, bu da kalori qəbulunu azaltmağa kömək edir və çəki itirmə prosesini sürətləndirir.
7. Qəbizliyin qarşısının alınması. Xiyarın tərkibindəki lif və su qəbizliyin qarşısını alır. Faydalı xüsusiyyətlərini artırmaq üçün zeytun yağı ilə hazırlanmış salatlara xiyar əlavə edin.
Hər gün xiyar yemək bir çox sağlamlıq faydası təmin edir və orqanizminizi ən yaxşı formada saxlamağa kömək edir. (Lent.az)