Alma, demək olar ki, hər bir mağazada tapıla bilən ən məşhur və faydalı meyvələrdən biridir. Tərkibindəki yüksək qida maddələrinə görə onu hətta "meyvələrin şahı" da adlandırırlar.
Day.Az lent.az-a istinadən xəbər verir ki, almanın bütün faydalarına baxmayaraq, bəzi insanlar sağlamlıqlarına zərər verməmək üçün istehlakdan qaçmalı və ya minimuma endirməlidirlər.
Birincisi, alma komponentlərinə fərdi dözümsüzlüyü olan insanlara onları yeməkdən çəkinmələri tövsiyə olunur. Bu, meyvələrə allergik reaksiyalar kimi özünü göstərə bilər. İkincisi, alma mədə, bağırsaq və sidik yollarının selikli qişalarına mənfi təsir göstərən bir çox turşu ehtiva edir. Odur ki, mədəsinin turşuluğu yüksək olan insanlar almadan uzaq durmalı və ya ölçülü şəkildə yeməlidirlər.
Çiy almanın əks göstəriş olduğu müəyyən xəstəliklər var. Bunlara qastrit, mədə xorası, bağırsaq pozğunluqları, pankreatit, kolit və mədə-bağırsaq traktının digər xəstəlikləri, xüsusən də kəskin mərhələdə daxildir. Diaqnozun bilinmədiyi halda sidik-cinsiyyət sistemi pozğunluğu olan insanlarda da alma problem yarada bilər.
Bundan əlavə, əhəmiyyətli diş problemləriniz varsa, alma yemək zərərli ola bilər, çünki almanın tərkibindəki turşular diş minasını məhv edə və çürüklərin yaranmasına kömək edə bilər. Şəkərli diabetiniz varsa, qan şəkəri səviyyələrində sıçrayışlara səbəb olmamaq üçün şəkərsiz alma növlərini seçməlisiniz. Əsəb pozğunluğuna həssas olan insanlara turşunun yüksək konsentrasiyası səbəbindən vəziyyəti pisləşdirə bilən alma istehlakını məhdudlaşdırmaq tövsiyə olunur.