AZ

TÜRK BAKLAVASI RÜZGARI AZERBAYCAN'DA ESTİ - » AzadMedia.az


Bakı, 15 dekabr — Azadmedia.az


AZERBAYCAN TÜRK BAKLAVASINA EVSAHİPLİĞİ YAPTI

Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği (BAKTAD) tarafından bu yıl 13'üncüsü düzenlenen ve Türkiye ile Azerbaycan tatlılarının bir arada tüm dünyaya tanıtılmasını hedefleyen Geleneksel Baklava Festivali, Bakü'de gerçekleştirildi.
Bakü'nün önde gelen etkinlik alanlarından Bakü İdman Sarayı'nda (Əl Oyunları Sarayı) düzenlenen ve iki ülke arasındaki güçlü dostluğu ve kardeşliği bir kez daha gözler önüne seren festival, halk oyunları gösterisiyle başladı.
İki ülkenin birbirine sınırlarla değil aynı zamanda gönüllerle bağlı olduğunu ve baklava kadar tatlı bir ortaklığının bulunduğunu gösteren festivalde Türkiye'nin AB'den ilk coğrafi işaret tescili alan dünyaca ünlü lezzeti Türk baklavası ile Azerbaycan'ın önde gelen lezzetlerinden Bakü baklavası bir arada tanıtıldı.
Türkiye'de faaliyet gösteren sektörün önde gelen markalarının temsilcilerinin de aralarında bulunduğu 100 kişilik heyetin katıldığı 13. Geleneksel Baklava Festivali'nde Türkiye'ye özgü olan ve aralarında fıstıklı, cevizli, midye, şöbiyet, havuç dilimi ve soğuk baklava gibi 60 çeşit tatlı sergilendi. Azerbaycan'dan ise Bakü, Gabala ve Şeki baklavaları gibi 10 çeşit tatlı yer aldı.
Tüm dünyaya Türkiye ve Azerbaycan kardeşliğini göstermeyi ve Türk baklavasını Azerbaycan'dan bir kez daha dünyaya tanıtmayı amaçlayan festivalde, ziyaretçilere 20 bin dilim baklava dağıtıldı.

USTALAR HÜNERLERİNİ SERGİLEDİ, RENKLİ GÖRÜNTÜLERE SAHNE OLDU

Bundan önceki son iki festivalin şampiyon ustalarının da bulunduğu festivalde katılımcı ustalar hünerlerini sergiledi. Türk baklavasının üretimden tüketime yolculuğunun anlatıldığı ve sergilendiği festival kapsamında ziyaretçiler gün boyunca lezzet şöleni yaşadı.
Festivalin açılışına Azerbaycan’ın çeşitli bakanlıklarından, Türkiye’nin Bakü Büyükelçiliğinden, Yunus Emre Enstitüsü’nün Bakü temsilciliğinden ve çok sayıda kurum ya da kuruluştan üst düzey isimler ve yetkililer katıldı.
Türkiye ve Azerbaycan vatandaşlarının da yoğun ilgi gösterdiği festival, renkli görüntülere sahne oldu.
Festival, bundan sonraki yıllarda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), Türki Cumhuriyetler ve Türklerin yoğun yaşadığı ülkelerde düzenlenmeye devam edecek.
"FESTİVAL, BAKLAVANIN ÖTESİNDE ÇOK DAHA BÜYÜK BİR MESAJ TAŞIYOR"
Etkinliğin açılışında konuşan BAKTAD Başkanı Mehmet Yıldırım, 13. Geleneksel Baklava Festivali için Bakü'de bir araya gelmekten duydukları memnuniyeti dile getirdi.
Baklavanın Türk coğrafyasında yalnızca bir tatlı olmadığını dile getiren Yıldırım, "O, köklü bir kültürün, asırlardır paylaşılan bir geleneğin ve tatlı yiyip tatlı konuşan insanların hikayesini anlatır. Türk mutfağının simgesi olan baklava, aynı zamanda dostluğu, paylaşmayı ve kardeşliği temsil eder. Bugün burada, bu geleneği dost ve kardeş ülke Azerbaycan ile birlikte kutlamak, işte tam da bu değerlerin bir yansımasıdır." dedi.
Bugün sadece Türk baklavasının hikayesini değil, aynı zamanda Azerbaycan'ın baklavaya verdiği değeri de kutladıklarını ifade eden Yıldırım, "Bakü baklavası, Şeki baklavası, Gabala baklavası… Her biri ayrı bir emeğin, ayrı bir sevginin ve ayrı bir ustalığın ürünü. Bu baklavalar, kardeşlik sofralarımızı süsleyen lezzetler olmanın ötesinde, bizim ortak kültür mirasımızın tatlı birer sembolü." diye konuştu.
Bugünkü festivalin, baklavanın ötesinde çok daha büyük bir mesaj taşıdığını vurgulayan Yıldırım, "Türkiye ve Azerbaycan, sadece sınırlarla değil, aynı zamanda gönüllerle birbirine bağlı iki dost ve kardeş ülke. Bu festival, hem bu bağı daha da güçlendirmek hem de ortak kültürümüzü tüm dünyaya tanıtmak için eşsiz bir fırsat sunuyor." açıklamasında bulundu.

"FESTİVALİN BAKÜ'DE DÜZENLENMESİ BİZİM İÇİN TARİHİ BİR ADIM"

BAKTAD Başkanı Yıldırım, festivalin bu yıl ilk kez Türkiye sınırları dışında, Bakü'de düzenlendiğini belirterek, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Bu, bizim için tarihi bir adım. Çünkü artık bu festival yalnızca geleneksel değil, uluslararası bir nitelik kazanmış durumda. Bugün burada, Türkiye'den gelen 100 kişilik baklava heyeti, 70'ten fazla profesyonel usta ve 60'tan fazla çeşit Türk baklavası var. Fıstıklıdan şöbiyete, havuç diliminden soğuk baklavaya kadar her bir lezzet, kültürümüzün zenginliğini temsil ediyor. Aynı şekilde Azerbaycan’dan gelen ekip, Şeki ve Gabala gibi eşsiz baklava çeşitlerini bizimle buluşturuyor. Önümüzdeki yıllarda bu festivali diğer Türkİ Cumhuriyetlerde ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde düzenlemeyi hedefliyoruz. Bu, ortak kültür mirasımızı daha geniş coğrafyalara taşımak ve dünyaya duyurmak için çok önemli bir fırsat olacak."
Yıldırım, festivalin hayata geçmesinde çok fazla kişinin emeğinin bulunduğunu kaydederek, BAKTAD'ın Azerbaycan temsilcisi Cavid Ağayev ile Azerbaycan'da bulunan Remzoğlu Baklava'nın Genel Koordinatörü Burak Kölemen'e, BAKTAD Yönetim Kurulu Üyesi Erhan Aztekin ve Mehmet Ali Taşdemir, BAKTAD Genel Sekreteri Murat Bozanoğlu'na ve Genel Koordinatörü Ümit Faris'e teşekkür etti.

“ETKİNLİK, BAKLAVANIN ULUSLARARASI TANITIMINA BÜYÜK KATKI SAĞLAYACAK”

BAKTAD Onursal Başkanı Nadir Güllü de bugün kültürlerinin bir parçası ve nesiller boyu süren bir geleneğin simgesi olan baklavanın, hem Azerbaycan’da hem de dünya çapında daha geniş kitlelere ulaşması için bir araya geldiklerini söyledi.
Baklavanın Azerbaycan’da da milli bir tatlı olduğunu ve her iki ülkenin mutfakları için eşsiz bir değeri bulunduğunu vurgulayan Güllü, “Bu etkinlik, baklavanın uluslararası alandaki tanıtımına büyük katkı sağlamak için bir fırsattır.” Dedi.
Güllü, baklavanın ekonomik açıdan öneminden ve hem ihracata hem de istihdama sunduğu katkıdan bahsederek, “Bu festivali bir adım öteye taşımak, sadece Azerbaycan ve Türkiye için değil, dünya çapında baklavanın hak ettiği yeri bulması adına çok önemli bir adımdır. Bu tür etkinlikler, hem kültürümüzün tanıtımını yapmamıza hem de sektörel işbirliklerimizi artırmamıza olanak sağlar.” Diye konuştu.
Seçilən
31
1
azadmedia.az

2Mənbələr