AZ

Suyun düzgün saxlanılmaması fəsadlara səbəb ola bilər

İçməli su bir neçə kateqoriyaya bölünür, xüsusiyyətlərinə və saxlama müddətinə görə fərqlənir. Butulka suyunun saxlama müddəti istehsalçı tərəfindən göstərilir və altı aydan iki ilə qədər dəyişir. Bütün saxlama müddəti ərzində qablaşdırılmış içməli su təhlükəsizdir, onda gözlə görünən əlavələr, çöküntü və ya təbəqə olmamalıdır.

hakimiyyet.az bu barədə Gazeta.ru-ya istinadən xəbər verir.

ROSBİOTEX Universitetinin baytarlıq-sanitariya ekspertizası və bioloji təhlükəsizlik kafedrasının müdiri, biologiya elmləri doktoru Asiyat Abdullayeva bildirib ki, içməli su əlverişli orqanoleptik xüsusiyyətlərə malik olmalıdır. Butulka açıldıqdan sonra bakteriyaların artmasının qarşısını almaq üçün suyu bir neçə gün ərzində içmək tövsiyə olunur.

"Filtrlənmiş suyu dərhal istifadə etmək daha yaxşıdır, lakin lazım gələrsə, bir gün ərzində saxlamaq olar. Bulaq və ya artezian suyu ən təmiz sulardan biri olsa da, yenə də müəyyən saxlama qaydalarına əməl etmək tələb olunur. Hermetik qablaşdırılmış qabda onu istehsalçı tərəfindən müəyyən edilmiş bütün saxlama müddəti ərzində saxlamaq olar, lakin təzə su içmək daha yaxşıdır", - deyə o izah edib.

Distillə edilmiş su mineral və qarışıqların olmaması sayəsində qapalı qabda bir ildən çox saxlanıla bilər, lakin istehlak qabı açıldıqdan sonra onu +2°C-dən +30°C-yə qədər temperaturda saxlamaq və 6-8 gün ərzində içmək lazımdır.

"Su özlüyündə xarab olmur, lakin onun düzgün saxlanılmaması bakteriya və mikroorqanizmlərin çoxalmasına və suyu istifadəyə yararsız hala gətirə bilər. Suyun keyfiyyətinə təsir edən əsas amillər temperatur, işıq, hava və qabın materialıdır. Qablaşdırılmış içməli suyun saxlanması üçün optimal temperatur +2°C-dən +20°C-yə qədər, distillə edilmiş su üçün isə +2°C-dən +35°C-yə qədər hesab olunur. Yüksək temperatur, işıq və havanın təsiri mikroorqanizmlərin, o cümlədən patogen mikroorqanizmlərin artmasını stimullaşdırır. Material da vacibdir: aşağı keyfiyyətli plastik zərərli maddələr ifraz edə bilər ki, bu da suyun keyfiyyətinə mənfi təsir göstərir. Keyfiyyətsiz məhsuldan qaçmaq üçün suyu sertifikatlaşdırılmış təchizatçılardan almaq tövsiyə olunur", - deyə ekspert vurğulayıb.

Suyun optimal saxlanması üçün aşağıdakı tövsiyələrə əməl etmək lazımdır: suyu sərin yerdə, məsələn, havalandırılan və qaranlıq otaqlarda, soyuducuda və ya zirzəmidə 20°C-dən yuxarı olmayan temperaturda saxlayın.

"Şüşə butulka, kanistr və ya metal konteynerlər suyun uzun müddət saxlanması üçün idealdır; qısa müddətli saxlama üçün keyfiyyətli polimer və qarışıq polimer-karton materiallardan hazırlanmış butulkalardan istifadə etmək olar. Su ehtiyatlarını müntəzəm olaraq yeniləyin: butulka suyunu hər altı-on iki aydan bir, filtrlənmiş suyu isə həftəlik dəyişin", - deyə o yekunlaşdırıb.

Seçilən
22
7
hakimiyyet.az

9Mənbələr